Milyen munkaruhát vegyek nyárra?

Milyen munkaruhát vegyek nyárra?

munkaruha nyár rövidnadrág
munkaruha nyár rövidnadrág

A nyári meleg mindig megterheli az emberi szervezet. Ezt minden bizonnyal tudják azok, akiknek munkaruhában kell végezniük napi munkájukat. Emiatt nem mindegy az sem milyen az a ruha, amit magunkra veszünk. Az alábbiakban éppen ezért arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen munkaruhát vegyünk nyárra, hogy a legnagyobb meleget is túlélhessük.

Hagyományos munkaruha nyáron

Ahogy belépünk a nyári szezonba egyre kevésbé számítanak kényelmesnek a hagyományos munkavédelmi öltözékek, melyek alapesetben ősztől, tavaszig jó szolgálatot tehetnek védelmünkben.

Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk a hagyományos szabású és kivitelű munkaruhákhoz, akkor mindenképp érdemes a pamutból készült verziókat keresni, hiszen ezek a nyári melegben sokkal komfortosabb érzést biztosítanak viselőjüknek.

Rövidnadrág munkára

Amennyiben nagyobb szabadságra vágyunk mint, amit a hagyományos munkaruha adhat, akkor jönnek képbe a munkás rövidnadrágok. A rövidnadrágok alapvetően praktikus és kényelmes viseletet biztosítanak, ráadásul a kifejezetten munkára szánt darabok egyes behatásoktól is védhetnek minket.

Munkás rövidnadrág típusai

A munkavédelmi rövidnadrág egy érdekes téma, mivel ez nem biztosít az egész alsó test számára védelmet, csak a láb felsőbb régiói számára. A munkaruházatnak azonban sok különböző csoportja van, maga a munkavédelmi ruházat ráadásul nem mindig áll sok részből. Ez lehet akár csak egy kesztyű, ha az védőeszköznek minősül az adott munka szempontjából, vagy éppen egy munkavédelmi rövidnadrág.

A rövidnadrág egy kiváló kiegészítő bármely olyan helyzetre, ahol nincs a dolgozó nagy veszélynek kitéve és nem szorul védelemre a teljes test. Ilyenek például a nyári építkezések, valamint a szabadtéri munkálatok. A munkavédelmi rövidnadrágra is igaz, hogy mindig a körülményeknek megfelelően kell megválasztani.

Munkás rövidnadrágok esetén két nagyobb típust különböztethetünk meg szabás szempontjából:

  • bermuda munkásnadrág

  • rövid munkásnadrág

Munkás rövidnadrág munkavédelmi szabályok

Amennyiben szabadtéri munkálatokról van szó, akkor a munkavédelmi rövidnadrág remek választásnak bizonyulhat. Természetesen bár rövidnadrágról van szó, de ezeknek is meg kell felelnie bizonyos szempontoknak. Először is érdemes minden dolgozónak tudni, hogy a védőruházatot minden munkáltató köteles biztosítani a dolgozói számára. Bizonyos munkakörök pedig megkövetelik a megfelelő szabvány szerint készült ruházatot. Ahhoz, hogy a megfelelő védelemben legyen részünk, mindenképp érdemes képben lenni az adott munkakörhöz kapcsolódó munkavédelmi előírásokról.

A munkára szánt rövidnadrágok esetében némely ruha csupán anyagában és kialakításában igyekszik megfelelni a munkaruhák kritériumainak, míg másoknál a szabványokat is figyelhetjük.

Munkás rövidnadrág szabvány

Ezek közül a szabványok közül az EN 13688:2013 szabvány az, amely alapján rövidnadrág is hordhatóvá válhat bizonyos munkaterületek esetén. Amennyiben ezt a szabványt látjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az a ruhadarab a nemzetközi szabvány általános teljesítménykövetelményeinek megfelelő védőruházat ergonómiára, ártalmatlanságra, méretnagyság-jelölésre, öregedésre és kompatibilitására való tekintetben.

Összegezve:

A nyári forróságban sem kell tehát szenvednünk a hosszúszárú munkásnadrágokban sínylődve, hiszen a rövidnadrágok között is találhatunk olyam minőségi és strapabíró ruhadarabokat, melyek még a szükséges munkavédelmi szabványoknak is megfelelnek.