Mennyibe kerül a klíma üzemeltetése?

Mennyibe kerül a klíma üzemeltetése?

inverteres klíma áramfelvétele
inverteres klíma áramfelvétele

Klímák esetében állandó felmerülő kérdés, hogy megéri-e üzemeltetni ezeket a berendezéseket és hogy vajon rámegy-e a házunk is a nyári melegben való üzemeltetésükre. Szerencsére az ilyen jellegű aggályok ma már teljesen alaptalanok, hála a korszerű technológiának. Az alábbiakban ezeket a kételyeket eloszlatandó, azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogy mennyibe is kerül a klíma üzemeltetése.

Klíma berendezés üzemeltetési költségei

A beszerelést követően egy-egy légkondicionáló berendezés esetében bizonyos költségekre mindig érdemes számítani. Szerencsés esetben ezek összege elenyésző, de sajnos váratlan esetek is közbe jöhetnek. Ennek fényében egy klímaberendezés üzemeltetési költsége az alábbiakból tevődhet össze:

  • fogyasztás

  • karbantartás díj

  • esetleges javítási költségek

  • alkatrészek költségei

Inverteres klíma üzemeltetési költsége

Legideálisabbnak és legköltséghatékonyabb választásnak az inverteres készülékeket tekinthetjük, mivel ezeknél a teljesítmény (hűtő és fűtő teljesítmény is) precízebb, terheléshez illesztett vezérléséről van szó, aminek sok, további előnye létezik.

Klímaberendezés fogyasztása

Üzemeltetési költségek számításakor célszerű megnézni a klíma un. “hűtőteljesítmény” mutatóját, melyet a gyártók kw-ban tüntetnek fel.

A jelenleg forgalomban lévő háztartási klímaberendezések leggyakrabban 3,5 kw-os hűtőteljesítményűek, de természetesen kaphatók ennél kisebb és nagyobb teljesítményű klímaberendezések is.

Egy átlagos, 3,5 kw-os hűtőteljesítményű klíma elektromos áram fogyasztásáról elmondható, hogy 1,1 kwh, vagyis óránként 1 kilowatt energiát fogyaszt.

Az egyes helyi áramszolgáltatóknál bár kissé eltérő a villamos energia 1 kwh ára, de az nagyságrendileg elmondható, hogy átlagosan 40-45 Ft körüli áron vásárolhatunk energiát Magyarországon.

Klímaberendezés üzemeltetési költség számítása

Amikor egy átlagos inverteres klímaberendezés áramfelvételét vizsgáljuk. Akkor a legegyszerűbb számítási módot alkalmazva kijelenthetjük, hogy óránként kb. 45 Ft-ba kerül ha megy a klíma a nyári melegben. Innentől már csak az a kérdés, hogy a nap 24 órájából mennyit is üzemeltetjük a klímakészülék, hiszen a fogyasztását ennek ismeretében tudjuk pontosan kiszámítani.

Szélsőséges esetet vizsgálva, ha forró nyári napon 24 órán keresztül, éjjel-nappal folyamatosan megy a légkondícionáló, akkor annak várható költsége: 24 x 45 Ft = 1080 Ft/nap. Tehát egy egész napon át való üzemeltetés alig több, mint ezer forintba kerül.

Természetesen ilyen eset főleg lakossági felhasználás esetén ritkán fordulhat elő, még a legnagyobb nyári melegben is 6-8, maximum 10 órát üzemeltetjük ezeket a berendezéseket. Ez forintosítva azt jelenti, hogy kevesebb, mint 500 forintból napi szinten kellemes hőmérsékletet varázsolhatunk otthonunkba.

Klímaberendezés javítási, karbantartási költségei

A klíma berendezések esetén a különböző javítási és karbantartási költségeket is érdemes valamilyen szinten belekalkulálni az üzemeltetési költségekbe. Ezek terén úgy spórolhatunk a legtöbbet, ha garanciával rendelkező, minőségi és megbízható gyártótól származó készüléket vásárolunk. A kevésbé neves klímák esetén ugyanis a szervízelés és az esetleges alkatrész utánpótlás is problémákba ütközhet és emiatt gyakran többletköltségeket is hozhat magával.

Összegezve

A klímaberendezések üzemeltetési költsége tehát nem magas, ez pedig nagyban köszönhető a különböző innovatív, energiatakarékos megoldásoknak, másrészt a hosszú élettartamú konstrukcióknak is. Ezért, ha valaki csak a leendő költségektől tartva nem akart eddig klímaberendezést vásárolni, annak ma már semmi más ellenérve nem lehet egy ilyen berendezés ellen.